Over Froukje

De muziek loopt als een rode draad door mijn leven. Ik heb als kind al jong pianoles gekregen. Pas later nam ik cello- en zanglessen en ben vervolgens begonnen op het conservatorium te Maastricht. Mijn studie heb ik veel later afgerond in Groningen met een diploma.

Sport  heb ik altijd met veel plezier naast de muziek beoefend. Met judo ben ik ver gekomen,maar ook zwemmen , tennis , paardrijden en volleybal  heb ik veel gedaan.

Vanwege de onderbreking van mijn studie dook ik de sportwereld weer in.  In die periode heb ik mijn sportmassagediploma gehaald, een opleiding gevolg bij mensen van de HALO [academie lichamelijke opvoeding] en daarna met hen samengewerkt op een sportschool.

Na 5 jaar begon de muziek zo erg aan mij te knagen dat ik toch mijn studie ben gaan afmaken. Om mijn studie te bekostigen was ik in die tijd werkzaam in de detailhandel.

Vanuit deze achtergrond heb ik mijn visie ontwikkeld over de structuur en sfeer die nodig is om je stem en persoon te ontwikkelen waar nodig.

MIJN VISIE

Spreken en zingen is veel  meer dan alleen je mond open doen.  Het is een moment waarbij je stem aan een beweging, persoonlijkheid en emotie word verbonden. Dit gebeurt allemaal binnen de grenzen van je lichaam. Dat maakt het ook zo persoonlijk en tevens lastig te controleren of het wel goed gebeurt.

In het begin haalden wij allemaal optimaal adem en was ons stemgebruik goed.  Denk aan “huilbaby’s” , die jammer genoeg voor de kersverse ouders nooit schor worden of stemuitval krijgen.

Iedereen leert in zijn/ haar leven bepaalde houdings-  en bewegingspatronen aan die minder efficiënt kunnen zijn. Dit kan komen door  leefomstandigheden, zoals het spreekgedrag van de familie dan wel vrienden. Ook kan dat komen door opgebouwde spanningen vanwege traumatische ervaringen, etc….  

Onze manier van ademhalen en geluid maken ging in eerste instantie dus “automatisch”,  zeg maar op onze lichaamsintelligentie.

Door bovengenoemde omstandigheden ontstaat een verandering in ademhalen, spreken en manier van acteren.

Een goed stemgebruik geeft de mogelijkheid om jezelf beter te presenteren en meer uit jezelf te halen.

Reacties zijn gesloten.