Over Froukje

Een vrouw met een missie

 

Muziek staat voor mij gelijk aan verbinding: verbinding met jezelf en met anderen. De sensatie die mensen met elkaar ondergaan als ze samen muziek maken door te zingen of te spelen is iets wat ik elke keer weer koester als een kostbaar geschenk. Dat ik daarin iets voor hen mag betekenen is wat mij drijft!

Voor mij begon de actieve muziekbeoefening met pianoles en later kwamen de cello en het zingen daar bij. Ik begon mijn studie aan het conservatorium van Maastricht en na een onderbreking van enkele jaren ben ik afgestudeerd aan het Prins Claus-conservatorium van Groningen.

Ik volgde zang- en celloles bij diverse docenten en daarnaast heb ik aanvullende vakopleidingen gedaan, waaronder de Lichtenberger-methode bij Ingrid Voerman en de cursus CVT (Complete Vocal Technique) bij Eva Wilms.

Mijn visie

 

Tijdens het spreken, zingen of het bespelen van een muziekinstrument gaat het maar om één ding: de verbinding met jezelf (en anderen) zoeken en je vrij voelen in wat je doet; niet zozeer in het hoofd maar in het lijf: je hart en je buik!

Baby’s kunnen uren huilen zonder schor te worden. Dat kunnen ze omdat de reflex in de ademhaling nog optimaal is. Ook als kinderen wat ouder zijn kunnen ze vaak nog zo heerlijk vrij en onbevangen optreden. Zou het niet geweldig zijn om die aansluiting met jezelf terug te vinden en de enorme waarde ervan te herontdekken?

Er zijn meerdere manieren om tot die herontdekking te komen, denk bijvoorbeeld aan meditatie. Maar een snelle en effectieve manier is misschien wel het maken van muziek! Zingen en spelen met anderen!

Van oudsher ‘weet’ ons lichaam best hoe dat moet, dat intuïtieve muziekmaken. Het is ons denken, en vooral ook de over de jaren opgebouwde bagage aan levenservaringen, die ons natuurlijke reflexmatige handelen (op ‘lichaamsintelligentie’) vaak in de weg staat.

Ik nodig je van harte uit om met mij de uitdaging aan te gaan die verloren gegane verbinding te herstellen.

 

Muziek als therapie

 

De helende werking van muziek kan eigenlijk niet worden overschat. In mijn praktijk ontmoet ik met regelmaat mensen met kwaliteiten die wat ‘anders’ zijn dan gemiddeld, of ze hebben kwaliteiten die door omstandigheden onderbelicht zijn gebleven.

Dat kan vele oorzaken hebben: denk bijvoorbeeld aan trauma’s uit het verleden of andere oorzaken die hebben geleid tot psychische en emotionele problematiek. Juist ook voor hen staat de deur van mijn praktijk wagenwijd open.

 

Long-Covid

 

In verband met de corona-pandemie ben ik in oktober 2021 begonnen met de begeleiding van long-Covid patiënten. Doel is om weer meer rust, ontspanning en adem te gaan krijgen.

Met mijn manier van werken heb ik al vaak mooie resultaten bereikt. Ik blijf ver weg van elk oordeel en probeer enkel, samen met jou, om je weer helemaal tot je recht te laten komen en je te laten schitteren zonder spanningen en frustraties zodat je weer open en trots kunt zijn over wie en wat je bent.