Stemtraining

STEMTRAINING KLASSIEK MUSICAL POP

Hoewel ik op een klassieke manier geschoold ben heb ik mezelf de afgelopen jaren ook ontwikkeld in de popmuziek en dan vooral de techniek. Graag laat ik jou ook ervaren wat een verrijking het is om meerdere stijlen aan te leren en met elkaar af te wisselen. Denk daarbij aan klassiek, pop, jazz en folksongs.

Zingen, samen zingen en musiceren hebben een positieve invloed op iedereen. Het zingen verplaatst de focus naar jezelf en het ontspant  en geeft energie.

Het is goed om les te nemen en aan jezelf te werken.  De les staat naast het ontwikkelen van je stemtechniek ook in het teken van muzikaliteit, inlevingsvermogen en interpretatie.  Je leert in je eigen schijnwerper te staan en een echte performance te geven .

Je gaat met mij de uitdaging aan om de zoektocht te maken in je lichaam, naar de mooie stem die erin schuilt .Het  publiek moet voelen wat de boodschap is , waar het over gaat . Zichzelf en elkaar gaan voelen via jou en jouw stem.  Je moet dus wel contact maken met wie je bent en wat je te vertellen hebt. Zeg maar in je eigen waarheid staan te zingen . Geen trucjes of kunstjes.

Je wordt nog meer een persoonlijkheid met een geheel eigen geluid en uitstraling.

Ik prijs mij gelukkig dat ik de afgelopen jaren diverse leerlingen heb mogen afleveren op beroepsopleidingen (bv. Conservatoria en musical) en op een hoger niveau als beroepsmusicus (zanger).

STEMTRAINING SPORTLERAAR EN COACH

Wat is een goede sportleraar? Een die lekker in z’n vel zit en de groep of persoon waaraan hij/zij les geeft enthousiast weet te houden ook wanneer het zwaarder wordt qua uithoudingsvermogen .

Voor alle docenten is het belangrijk dat de stem blijft boeien en de leerling/ sporters niet afhaken . Daar is dus , buiten de fexibele stem , ook een positieve uitstraling voor nodig die samenwerkt met de stem.

Zowel bij het lesgeven als bij de coaching is het belangrijk dat je overtuigt en motiveert. Dat spreekt voor zich , maar een helder ontspannend klinkende spreekstem, zal veel prettiger overkomen dan een wat meer geknepen geluid of veel  en hard geschreeuw.

Op sportscholen wordt over het algemeen gewerkt met microfoons. Dit is nog een heel aparte “tak van sport” wat betreft het stemgebruik. Hier is een heldere goed gearticuleerde spreekstem een vereiste. Wanneer de stem/ademtechniek niet goed werkt veroorzaakt dat een “ploffende”stem in de microfoon waardoor er minder van te verstaan is.

Als leraar en coach probeer je de sporter goed te laten presteren.  Ontspanning op het ademhalingsorgaan geeft de mogelijkheid om de stem aansluiting te laten maken met wie jezelf bent en wat de boodschap is die je over wilt brengen. De boodschap wordt nog duidelijker en krijgt veel meer zeggingskracht , terwijl het je minder energie kost .

STEMTRAINING BEDRIJVEN EN DOCENTEN

Ooit je wel eens afgevraagd waarom er in het dagelijks werkverband en bij opleidingen zo veel aandacht en geld wordt besteed aan visuele en inhoudelijke aspecten, maar dat er zelden aandacht is voor de stem zelf.  

De manier hoe je je stem gebruikt komt soms helemaal aan het eind van een voorbereidingsperiode naar voren, of zelfs helemaal niet. Men neemt eigenlijk het gebruik van de stem aan als vanzelfsprekend. Iedereen gebruikt zijn/haar stem namelijk zoals hij/zij het gewend is en dan zal het ook wel OK zijn.

Belangrijk is het om te ervaren wat de  meerwaarde van een soepel gebruik van de stem is. Het leidt tot een rustiger en beter gevoel in jezelf en een veel overtuigender manier om jou product of boodschap aan de man te brengen.

Het kost veel minder energie en je hebt meer impact. Sterker nog, je krijgt er energie van. Tijdens het spreken voel je dat je in een soort “flow” komt,  waardoor je stem makkelijk hoog en laag gaat. Deze manier van spreken vereist een goede stem met de juiste techniek . De zangtechniek gaat uit van de spreekstem  en geeft de spreker gereedschap om de stem beter te gebruiken.

Je hebt vast wel eens iemand horen spreken op een manier die meteen raakt en dus goed binnen komt.  Of dat nou iemand was voor een groep mensen of een verkoper aan de deur. De boodschap kwam helder over en je nam deze snel aan. Dat wil jij ook.

Met het juiste stemgebruik klink je “muzikaler”,  interessanter en meer ontspannen. Er komt kern en helderheid op de stem.  

Reacties zijn gesloten.