Zangles en stemtraining

Stemtraining klassiek, musical en pop

 

Als je zingt maak je gebruik van het meest intieme en persoonlijke muziekinstrument op aarde: de menselijke stem. Jouw stem. En… iedereen kan zingen. Er zijn mensen die van nature al op een goede manier hun stem gebruiken. In dat geval werken we vooral aan meer bewustwording en opbouw van techniek en repertoire. Maar als je stemgebruik (nog) niet optimaal is kan ik je helpen een goede techniek en stemgebruik te ontwikkelen.

Als je net begint met zingen weet je vaak zelf nog niet waar je kwaliteiten en je voorkeuren liggen. Omdat ik zeer breed ben geschoold in zowel de klassieke richting als in het genre musical en popmuziek kan ik je helpen om de richting te vinden die het best aansluit bij jouw kwaliteiten.

Bij die zoektocht maak ik gebruik van verschillende methodes en technieken zoals de klassieke zangtechniek, Lichtenberg-methode en de Complete Vocal Technique (CVT). Het doel is om de voor jou ideale balans te vinden tussen je technische mogelijkheden en je muzikale voorkeuren.

Leeftijd speelt geen rol. Met een goede techniek kan iemand van 80 net zo goed en helder klinken als iemand van 15 jaar.

In de afgelopen jaren heb ik tot mijn grote genoegen met regelmaat getalenteerde leerlingen mogen afleveren op diverse conservatoria en musical/theateropleidingen in Nederland.